top of page

FAQ

We proberen hier de meest voorkomende vragen over onze diensten te beantwoorden. Heb je een vraag die hier niet wordt behandeld? Of wil je jouw vragen gewoon face-to-face stellen? Geen probleem! We staan klaar om je persoonlijk te helpen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

  • Wat is een zorgwoning?
    Een zorgwoning, ook wel bekend als een mantelzorgwoning of zorgunit, is een aparte woning op hetzelfde terrein of in de tuin als een bestaande woning. Het wordt vaak gebruikt zodat zorgbehoevenden, zoals ouders of andere familieleden, zelfstandig kunnen wonen dicht bij hun verzorgers, meestal hun kinderen. Deze woningen zijn compleet met alle benodigde voorzieningen voor zelfstandig wonen, en bieden directe toegang tot zorg en hulp als dat nodig is.
  • Wie komt in aanmerking voor een zorgwoning?
    Zorgwonen betekent het creëren van een kleinere woongelegenheid in of bij een bestaande hoofdzakelijk vergunde woning, waar maximaal twee oudere (65+) of hulpbehoevende personen kunnen wonen bij een zorgverlener. Voor een situatie als zorgwoning moet aan alle volgende voorwaarden worden voldaan: Er wordt één kleinere (ondergeschikte) wooneenheid gecreëerd in of bij de hoofdzakelijk vergunde woning. Zowel de hoofdwooneenheid als de ondergeschikte wooneenheid, of de grond waarop de ondergeschikte wooneenheid tijdelijk wordt geplaatst, moeten eigendom zijn van dezelfde eigenaar(s) (of blote eigenaar(s)). De ondergeschikte wooneenheid is bedoeld voor: Maximaal 2 personen, waarvan minstens één persoon 65 jaar of ouder is. Maximaal 2 personen, waarvan minstens één persoon hulpbehoevend is. Dit kan zijn: Een persoon met een handicap. Een persoon die in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming. Een persoon die hulp nodig heeft om zelfstandig te kunnen wonen. De zorgverlener kan ook in de ondergeschikte wooneenheid verblijven, als de hulpbehoevende personen in de hoofdwoning blijven wonen.
  • Is een bouwvergunning nodig voor een zorgwoning?
    In Vlaanderen is in principe geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een zorgwoning, zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden omvatten onder andere dat de zorgwoning moet worden geplaatst in of bij een bestaande hoofdzakelijk vergunde woning, en dat de eigendom van de hoofdwoning en de zorgwoning bij dezelfde eigenaar moet berusten. Het is echter altijd raadzaam om voor specifieke situaties en locaties navraag te doen bij de lokale overheid of een specialist in ruimtelijke ordening om te bevestigen of een vergunning nodig is.
  • Is een zorgwoning hetzelfde als een modulaire woning?
    Modulair bouwen is een innovatieve constructiemethode waarbij gebouwen in modules worden geproduceerd in een fabriek. Deze modules worden vervolgens naar de bouwplaats getransporteerd en daar samengevoegd tot een compleet gebouw. Modulair bouwen wordt toegepast voor diverse soorten gebouwen, zoals woningen, kantoren, ziekenhuizen en scholen. Zorgwoningen daarentegen zijn specifiek ontworpen voor ouderen of zorgbehoevenden, met als doel hen zelfstandig te laten wonen terwijl ze dicht bij hun familie of verzorgers zijn. Deze woningen zijn uitgerust met voorzieningen die toegankelijkheid en comfort bevorderen, zoals brede deuren, geen drempels, aangepaste badkamers en noodoproepsystemen. Zorgwoningen kunnen naast of in de buurt van de woning van een familielid of verzorger worden geplaatst, vaak in de tuin van een bestaande woning. Dit zorgt ervoor dat zorgbehoevenden hun zelfstandigheid behouden terwijl ze nabijheid en steun van hun dierbaren hebben. Zorgwoningen vallen onder specifieke regelgeving en meldingsplichten, die per regio kunnen verschillen. In Vlaanderen bijvoorbeeld, is er een meldingsplicht in plaats van een bouwvergunning voor zorgwoningen.
  • Plaatsen jullie zorgwoningen in heel België?
    Wij plaatsen zorgwoningen in heel België. Houd er echter rekening mee dat de specifieke wetgeving voor zorgwoningen, waarbij een meldingsplicht geldt in plaats van een bouwvergunning, voorlopig alleen in Vlaanderen van toepassing is.
  • Wat zijn de voordelen van zorgwoningen?
    Een zorgwoning geeft ouderen en zorgbehoevenden een combinatie van comfort, veiligheid en zelfstandigheid. Het biedt een aangepaste en veilige omgeving met ondersteuning. Bewoners blijven dicht bij hun familie, wat belangrijk is voor emotionele steun en sociale banden. Zo'n woning is niet alleen een plek om te wonen, maar verbetert ook het welzijn door zorg en zelfstandigheid samen te brengen.
  • Zijn huisdieren toegelaten in een zorgwoning?
    In rust- of verzorgingshuizen zijn huisdieren niet altijd welkom. In een zorgwoning, jouw eigen thuis, zijn huisdieren welkom als jij en je zorgverleners daarmee akkoord gaan.
  • Is jullie zorgwoning energiezuinig?
    Onze zorgwoning heeft een lage EPC-score wat duidt op uitstekende energieprestaties. Dit komt door de optimale isolatie van vloer, dak en wanden. Daarnaast spelen hoogwaardige beglazing, efficiënte ventilatie, verwarming en koeling een cruciale rol.
  • Heb ik nog recht op professionele zorg als ik in een zorgwoning woon?
    Natuurlijk, als bewoner van een zorgwoning behoud je recht op professionele zorg, zoals thuiszorgdiensten die je ondersteunen in je dagelijkse behoeften.
  • Kan een zorgwoning in onze tuin geplaatst worden?
    Dat hangt natuurlijk af van de grootte van de tuin. De oppervlakte die nodig is voor een zorgwoning kan variëren afhankelijk van het specifieke ontwerp en de behoeften van de bewoners. Over het algemeen wordt voor een zorgwoning in de tuin een oppervlakte van minimaal 40 tot 50 vierkante meter geadviseerd. Dit biedt voldoende ruimte voor een comfortabele woonunit met de nodige voorzieningen, zoals een slaapruimte, badkamer, keukenhoek en leefruimte. Als er voldoende ruimte beschikbaar is, is de plaatsing doorgaans geen probleem. We beschikken over de benodigde apparatuur en kranen om de units veilig te plaatsen. Uiteraard komen we langs in de tuin om de exacte opmetingen te doen en de mogelijkheden te bespreken.
  • Moet je een zorgwoning kopen of huren?
    We bieden verschillende opties voor zorgwoningen: kopen, huren, of huren met aankoopoptie. Zo kunnen we tegemoetkomen aan jouw specifieke wensen en budget.
  • Is een architect nodig voor de plaatsing van een zorgwoning?
    Voor de plaatsing van een vrijstaande zorgwoning van maximaal 50m² en 3,5 meter hoog is geen architect nodig.
  • Wat is de meldingsplicht voor de zorgwoning?
    De meldingsplicht voor een zorgwoning houdt in dat je de plaatsing van de zorgwoning moet melden aan de bevoegde gemeente. Voldoe je aan alle voorwaarden , dan volstaat het de plaatsing ervan te melden via het omgevingsloket.
  • Hoe meld ik de plaatsing van een zorgwoning in Vlaanderen?
    Als aan alle voorwaarden is voldaan, volstaat het om de plaatsing van de zorgwoning te melden via het omgevingsloket: www.omgevingsloketvlaanderen.be. Bij deze melding moet je enkele documenten toevoegen, zoals het grondplan en het inplantingsplan. Sommige gemeenten vragen ook een motivatienota en/of een bewijs of verklaring op eer van hulpbehoevendheid. Het is niet de bedoeling om medische dossiers of andere privacygevoelige documenten op te laden in het omgevingsloket. Voor meer informatie over de benodigde documenten kun je contact opnemen met de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente. Het beëindigen van de zorgsituatie is ook meldingsplichtig en moet eveneens via het omgevingsloket worden gemeld, met dezelfde procedure als bij de creatie van de zorgwoning.
  • Hoe lang is de melding van de zorgwoning geldig?
    De melding voor een zorgwoning is geldig voor een periode van drie jaar en kan vervolgens met nog eens drie jaar verlengd worden. Als de zorgsituatie langer dan zes jaar duurt, is het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen.
  • Wat als voor de aanvang van het zorgwonen geen melding wordt gedaan?
    Indien je de melding niet doet vóór de plaatsing van de zorgwoning, dan word je geacht een omgevingsvergunning te hebben.
  • Kan je via een melding een zorgwoning plaatsen bij een nieuwbouwwoning?
    Bij nieuwbouw is het decreet strikt: een zorgwoning kan niet direct bij een vergunningsaanvraag voor nieuwbouw worden gemeld. Volgens de definitie moet eerst een eengezinswoning vergund en gebouwd worden voordat deze kan worden omgevormd tot zorgwoning. Gemeenten hanteren hier meestal een pragmatische aanpak, maar het is belangrijk dat alle voorwaarden rond zorgwonen worden nageleefd. Raadpleeg daarom eerst je gemeente voor meer informatie.
  • Wat is de doorlooptijd van een meldingsprocedure voor de plaatsing van de zorgwoning?
    Als de voorgestelde handelingen meldingsplichtig zijn en niet verboden, moet het college van burgemeester en schepenen de melding binnen 30 dagen na indiening ervan goedkeuren. Binnen deze termijn moet de melder op de hoogte worden gesteld van de beslissing. Als de melder niet binnen deze termijn wordt geïnformeerd, wordt de melding stilzwijgend goedgekeurd. Net als bij een omgevingsvergunning moet ook een meldingsbesluit openbaar worden gemaakt. Zowel de plaatsing van de zorgwoning als het beëindigen van de zorgsituatie vereisen een melding. In beide gevallen moet het meldingsbesluit worden bekendgemaakt voordat het zorgwonen kan worden uitgevoerd.
bottom of page